09 toukokuuta 2025

Kauneuden kaipuu ja ilmentäminen arkielämässä

Kauneudesta nauttiminen

Jäin viime keväänä eläkkeelle ja erityisherkkänä pohdin kovasti, miten voisin vahvemmin elää oman näköistä elämää pitkien työntäyteisten vuosien jälkeen. Pohdin siis, mikä on minulle ehdottoman tärkeää elämässä ja mistä nautin erityisesti. Tämän jokseenkin pitkällisen pohdinnan tuloksena kiteytyi viisi keskeisintä arvoani. Ne ovat tasapaino ja harmonia, osaaminen ja sivistys, sitoutuneisuus ja pitkäjänteisyys, itsenäisyys ja vapaus sekä sensitiivisyys ja estetiikan kaipuu. Pohdin näiden arvojen kautta, miten olen voinut niitä toteuttaa elämässäni tähän mennessä. Kuten moni erityisherkkä minä nautin kaikesta kauniista, huomioin tarkasti pienimpiäkin asioita ympäristöstäni ja osaan nauttia myös niistä. Tätä kauneuden kaipuuta en ole voinut toteuttaa ruuhkavuosinani työ- enkä paljoa yksityiselämässänikään, joten päätin pohtia keinoja ja tapoja, miten aikaisempaa vahvemmin voisin toteuttaa tätä arvoani.


Kukkien ja viherkasvien maailma

Olen aina nauttinut kukista ja rehevistä viherkasveista. Nuoruudessani minulla oli varsin iso viherkasvikokoelma olohuoneessani, mutta työntäyteisinä vuosina tämä harrastus jäi pois. Pidän myös kovasti kotia koristavista leikkokukista. Nyt olenkin suonut itselleni leikkokukkia säännöllisesti pelkästään sen vuoksi, että nautin niiden kauneudesta. Ostan krysanteemeja, ruusuja ja neilikoita, koska ne säilyvät kukoistavina kauan ja varsin vaatimattomalla hoidolla. Työelämässä ollessa koin kukkien ostamisen jotenkin turhamaiseksi, mutta nyt olen huomannut, miten paljon ne tuovat minulle piristystä päivään. Leikkokukista ajatukseni harhautuivat myös nuoruuteni harrastukseen, viherkasveihin. Perustin uudestaan vihernurkkauksen ja valitsin sinne isoja, helppohoitoisia ja näyttäviä kasveja. Niiden hoitaminen antaa minulle mielihyvää ja seuraan ilolla niiden heräämistä uuteen kasvukauteen. Tänä keväänä innostuin chileistä ja sain kasvattajalta kuusi kappaletta erilaisia ja eri vahvuisia hedelmiä muodostavia lajikkeita. Kaikki ovat kuulemma satoisia ja helppohoitoisia. Joukossa on erittäin koristeellisia eri värisiä hedelmiä tuottavia, valtaisia kämmenen kokoisia hedelmiä tuottavia sekä erittäin vahvoja kylmänkestäviä lajikkeita. Chilit ovat vielä sisällä, mutta sään lämmetessä siirrän ne kasvihuoneeseeni. Sitten vaan odottelen eri väristen hedelmien valmistumista ja alkusyksyn sadonkorjuuta. Lapsuuden kodissani isäni kasvatti orkideoja. Niiden moninaisuus, värikylläisyys ja mielenkiintoiset rakenteet kiinnostivat minua jo silloin. Seuraava askel kauneuden kaipuun toteutuksessa saattaakin olla perehtyminen orkideaan huonekasvina. Viime elokuussa kävin jo hieman tunnustelemassa kiinnostustani orkideoihin vierailemalla Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.Puutarhan kasvihuoneessa on mittava kokoelma erilaisia, eri puolilla maailmaa esiintyvistä orkidealajeista. Siellä, jos missään, havaitsee orkidea-lajien moninaisuuden.

Balettia kauneuden kaipuuseen

Estetiikan arvostaminen ja kauniista asioista nauttiminen ulottuu minulla myös ihmisen vartaloon ja sen liikkeeseen musiikin tahdissa. Aloitin aikuisbaletin yli 60-vuotiaana ilman minkäänlaista balettitaustaa. Alku oli varsin haastavaa. Yhtäkkiä kehostani löytyi aivan uusia käyttämättömiä lihaksia ja monet baletin perusliikkeet ja -asennot tuntuivat lähes luonnottomilta. Pikkuhiljaa kehoni tottui liikkeisiin, tasapaino parani ja kehotietoisuus vahvistui. Suurin osa aikuisbalettiin  osallistuvista on keski-ikäisiä, minulta vei myös jonkin aikaa ennen kuin tunsin kuuluvani joukkoon.

Nyt olen tanssinut balettia kaksi vuotta ja nautin suuresti liikkeen ja musiikin yhteydestä ja itseilmaisusta musiikin tahtiin. Baletin harrastamisen lisäksi minussa heräsi myös halu nähdä ja kokea balettiesityksiä. Ymmärrykseni baletin vaativuudesta on syventynyt ja halusin tarkastella ammattilaisten esityksiä myös tästä näkökulmasta. Niinpä viime talvena kävin katsomassa useaa erilaisia balettiesityksiä Kansallisbaletissamme mm. Prinsessa Ruususta, joka oli hyvin perinteinen klassisen baletin esitys. Erittäin taidokasta ja kaunista katsottavaa. Ehkä kuitenkin aika yksitoikkoista itseään toistavaa. Pjotr Tsaikovskin musiikki oli todella kaunista ja nautittavaa, puvustus ja lavastus oli kuten odotettua sadunomainen. Aivan toisenlainen kokemus oli Edit Piaf – balettiesitys tänä keväänä. Se oli todella vaikuttava ja ajatuksia herättävä. Liikekieli oli monikerroksista ja täynnä pieniä vivahteita. Esitys pitäisi ehdottomasti nähdä ja kokea useampaan kertaan. Tarina oli hyvin traaginen. Jukka Nykäsen säveltämässä musiikissa saattoi erottaa pätkiä Piafin tunnetuimmista kappaleista. Hieno oivallus oli Piafia eri ikäisenä esittävät neljä hahmoa. Esityksen läpi tapahtumia seurasi Piaf vanhana ikään kuin katsellen elämäänsä taaksepäin.

Kauneutta ulkonäköön

Kolmas ulottuvuus kauneuden kaipuussani liittyy ulkonäkööni ja sen hoitamiseen. Olen aina tykännyt olla huoliteltu niin vaatteiden kuin ulkonäköni suhteen. Jäätyäni eläkkeelle huomasin, että käyttöä entisille työvaatteille ei enää ole vaan vaatetus koostuu enemmänkin rennoista vapaa-ajan vaatteista. Niinpä olen tehnyt aika perusteellista uudistamista vaatteitteni osalta. Tämä työ on vielä kesken ja annan mielikuvitukseni laukata nyt vapaammin, kun minua ei sido kirjoittamattomat työpaikan säännöt pukeutumisen suhteen. Ajattelin, että eläkkeellä on turhaa enää kaunistautua ja jonkin aikaa yritinkin tätä toteuttaa. Kaunistautumistahan pidetään edelleen ainakin vanhemmissa ikäpolvissa turhamaisena ja todellakin kukaanhan ei minua täällä mökillä katsele. Huomasin kuitenkin pian, että minulle se, että hiukset, kynnet ja iho ovat hyvässä kunnossa, on tärkeää. Voin hyvin, kun myös näytän siistiltä ja hyvin hoidetulta ja saan pukeutua mukaviin ja kivan näköisiin vaatteisiin. Tässä ei ole kysymys turhamaisuudesta vaan siitä, että arvostan estetiikkaa ja nautin kauniista asioita. Siispä jatkossakin aion hoitaa itseäni ja laittaa korvakorut korviini asioille lähtiessäni.

Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti