22 syyskuuta 2018

Tunnista tunteesi, ettet tunkeudu toisen kuplaan





     
 
     Kuva: Me Naiset, Ihana fiilis 2018/09


Jäsenen blogikirjoitus:


Tunnista tunteesi, ettet tunkeudu toisen kuplaan

    

Osaatko sinä tunnistaa tunteesi? Pystytkö nimeämään tunteet, joita tunnet? Pidätkö kiinni rajoistasi?

Kun aloin tunnistamaan ja nimetä tunteitani, huomasin etten tunnista itsessäni miksi hermostun tai kiihdyn tilanteissa ja olin jo ajautunut reaktio herkkään tilaan. Erityisherkkänä minun hermosto reagoi vahvasti. Negatiiviset tunnereaktiot veivät minusta hirveästi energiaa ja en halunnut olla negatiivisen energian ympäröimä. Aloitin netti kurssin, jossa opettelin työstämään tunteitani ja opettelin tunnistamaan omat rajani ja tunne reaktiot. Sain hyviä ohjeita, jolla työstää itsetuntemustani.


Oman hyvän olon perustana on tuntea itsensä ja omat rajat. Siksi on tärkeää tunnistaa omia tunteita! ''Miksi hermostuin tilanteessa?'', ''Miksi tämä henkilö ärsyttää minua?'', ''Miksi huudan raivoisasti?''. 

Erityisherkkänä minun tunteet ja tuntemukseni osaavat olla voimakkaita. Itsessäni olen huomannut oppineeni, että riidellessä en syyttele toista osapuolta, vaan sen sijaan keskityn kertomaan toiselle mitä tunnetta tilanne minussa herättää. Samalla myös huomaan, jos jokin tunne toistuu ja se herättää kysymyksen: ''Miksi tämä tunne toistuu kyseisissä tilanteissa’’?

Tiedostan nyt sisäisiä tuntemuksiani ja pystyn työstämään itseäni. Tunnereaktiot ovat lievempiä tai hallinnassa, koska ymmärrän mistä tunne johtuu. Aina en kuitenkaan tunnista tunnetta, mutta silloinkin ymmärrän sen kumpuavan omasta kokemuksestani, kuinka koen tilanteen.


Opettelin tunnistamaan tunteitani

Hylätyksi tulemisen pelko on yksi suurimmista tunteista, joita olen työstänyt. Pelko hylkäämisestä laukaisee minussa tunnereaktion.
On hyvä antaa tunteiden ensin hieman laantua, jotta asiat voidaan selvittää asia pohjalta. Reaktioherkässä tilassa usein alamme puolustautua ja silloin riitely muuttuu syyttelyksi ja asian ydin katoaa tunnemyrskyyn. Tähän perustuu vanha sanonta: ’’laske ensin kymmeneen’’ tosin usein tarvitsemme puolituntiakin.


Itseopiskelu ja itsetuntemuksen lisääminen ovat mielestäni erittäin mielenkiintoista ja innostavaa. Opiskeltu materiaali pitää myös tuoda käytännön harjoitteluun, koska pelkällä lukemalla on vaikea sisäistää itsestään uusia asioita. Tätä asiaa en itse ymmärtänyt, kun luin viimeiset 10-vuotta psykologiaa. Minulle oli siis kertynyt paljon tietoa ja pystyin sitä jakamaan keskusteluissa ystävilleni, mutta samalla itse en osannut ottaa oppeja käyttöön.

Nyt tiedän, että itsensä työstäminen vaatii käytännön harjoittelua. Tunteiden tunnistaminen vaati usean päivän, päivittäistä harjoittelua. Tarvitsin useita harjoituspäiviä, että osasin rutiininomaisesti tunnistaa ja hallita osaa tunteistani.


Suosittelen lämpimästi kirjaa Tunne lukkosi ja Himahappines, särkymisen siunaus verkkokurssia!



Ihanaa itse tutkailua ja värikästä syksyä!

Krista Sundholm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti