14 syyskuuta 2018

Erityisherkkyys parisuhteessa


                            Kuva lainattu internetistä.


Jäsenen blogikirjoitus

Erityisherkkyys parisuhteessa

Kuinka kertoa erityisherkkyydestä uudelle kumppanille?
En ole koskaan aikaisemmin ottanut puheeksi erityisherkkyys piirrettä, en edes aikaisemmissa parisuhteissa ja nyt halusin ottaa asian puheeksi.

Aikaisemmin en osannut eritellä omia erityisherkkyys piirteitäni ja se vaikeutti kommunikointia. Riidat olivat lähinnä inttämistä vastaan ja raivoisaa huutoa, negatiivisen tunnelatauksen purkamista. Tunteiden tunnistamisen opettelu on myös helpottanut itseäni,ettei riidat riistäydy omalta osalta huuto kilpailuksi.

Kirjoittaessani tätä, myös mietin kovasti millä sanoilla kuvailen “tilanteita”, missä piirteeni korostuu juuri parisuhteessa. Tunnetilojen aistiminen jolloin aistin negatiivisen ilmapiirin on itseäni hyvin kuormittava tekijä. Kuormittuminen nostaa myös minun stressitasoa nopeasti. Haluan myös selvittää asiat mahdollisimman nopeasti, enkä jäädä pyörittämään asioita päässäni. Minulle on tärkeää saada kertoa mitä tunnetta ''tilanteet'' minussa herättävät.

Asian otettuani puheeksi, vastaanotto oli neutraali ja hyväksyvä, mutta tunne tilojen aistimisesta sain noidan leiman. Oletko joskus joutunut kaivamaan internetistä erityisherkän piirteet todistaaksesi, että näin voi olla jos olet erityisherkkä!

Parisuhteessa olen ymmärtäväinen ja empaattinen. Uskallan rakastaa jos koen itseni rakastetuksi. Asetan omat rajat, mihin ehdottomasti kuuluu arvostava käytös toista kohtaan. Minulle ei saa huudella rumasti, eikä kohdella muutenkaan epäkunnioittavasti tai vähättelevästi. Haluan tuntea, että minusta välitetään. Lapsuudessa koetut asiat ovat myös vaikuttaneet hylätyksi tulemisen pelkoon.

Olemme keskustelleet meille tärkeistä asioista ja yksi tärkeimmistä asioista meidän parisuhteessa on tilan antaminen toiselle. Olemme myös keskustelleet ettei yhteen tarvitse muuttaa koskaan, jos siltä tuntuu. Omien tarpeiden tunnistaminen on ehdottomasti auttanut minua eteenpäin kohti tasapainoisempaa parisuhdetta.

Toivottavasti tekstini herättävät ajatusta suuntaan tai toiseen. Seuraavassa blogi julkaisussa kirjoitan prosessista, omien tunteiden tunnistamisesta.

Lämpimin terveisin,

Krista Sundholm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti