05 lokakuuta 2018

Ylikuormittuminen
Jäsenen blogikirjoitus:

Liian usein tunnun ylikuormittuneen elämässäni, kaikki vaan tapahtuu niin nopeasti. 

Ensimmäistä kertaa pysähdyin elämässäni miettimään, onko olemassa jokin kaava mikä toistuu vuoden aikojen takia, kodin sotkuisuuden takia tai lähimmäisten ja oman elämän kuormittavien tekijöiden takia?

Mistä johtuu, että minulla on seesteisempiä jaksoja, jolloin en ylikuormitu kuin hetkellisesti viikoittain mitattuna, sekä niitä jaksoja, jolloin poikani ei tarvitse kuin puhua minulle kesken keskittymiseni ja silloin älähdän, että tarvitsen nyt omaa tilaa.

Ärsykkeiden aiheuttama ylikuormitus minussa
Ylikuormitun salakavalasti siihen tilaan, missä rintaa puristaa ja päässä humisee ärsykkeet. Miten voisin oppia säätelemään kuormittumista paremmin ja huomaamaan aikaisemmin ärsykkeiden liiallisen tulvan. Ensin olen energiaa täynnä, saatan puhua paljon ja olla erittäin sosiaalisella tuulella. Toisaalta saatan alkaa siivoamaan ja siivoilun lomassa soittaa kuulumiset kaikille ystäville ja sukulaisille. Sitten joskus ylivirityn ja voimat ikään kuin loppuvat kesken. En pysty enää koordinoimaan ja tarvitsen omaa tilaa. Patterit loppuvat.

On päiviä, jolloin herään aamulla, huonosti nukutun yön jälkeen. Käyn lääkärissä, menen mummini luokse, jolle käyn säännöllisesti kaupassa, kirjoitan blogia, teen kotona ruokaa teini ikäiselle pojalleni ja käyn hänen kanssaan poikani vaikeita tilanteita läpi ja lähden vielä illaksi vanhempainiltaan, mutta en ylikuormitu tai virity päivästä. On päiviä, jolloin jo aamulla auton tööttäys saa minun rintakehän puristumaan ja kehon säpsähtämään. Miksi siis näin. Voiko ylikuormittumista tietoisesti ennaltaehkäistä? Mikä sinun keinosi on?

Tämän kirjoituksen myötä olen innostunut kokeilemaan rutiininomaisesti, harjoittamaan päivän aikana useita syvähengitys hetkiä, jolloin rentoutan mielen. Voisiko siitä olla hyötyä minulle, jos haluaisin oppia ennaltaehkäisemään ylikuormittumista. Muutto lähestyy ja koti on nyt ollut mullin mallin, se saa minut selkeästi ärsyyntyneeksi. Uuden kodin meinaan sisustaa minimaalisesti, jotta aistiärsykkeitä olisi mahdollisimman vähän.


Krista Sundholm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti