25 tammikuuta 2023

Elävänä kirjanaVarapuheenjohtajan blogikirjoitus:                                  Selatessani vanhoja sähköposteja löysin palautteet, jotka sain osallistuessani muutama vuosi sitten Elävä kirjasto-tapahtumaan. Muistot palasivat mieleeni. Hyvä ystäväni oli järjestämässä tapahtumaa ja pyysi minua kirjaksi.


Olin vasta vuotta aikaisemmin ymmärtänyt oman erityisherkkyyden, joten tapahtumaan osallistuminen jännitti etukäteen. Pohdin, että onko minulla mitään annettavaa lainaajille? Osaisinko kertoa oikeat asiat? Ole aidosti oma itsesi - luki kirjoille annetussa ohjeessa. Tapahtuman osallistujat olivat lukiolaisia ja nuorten työpajatoiminnan valmennusryhmäläisiä.


Minut sai lainata 10 minuuttia kerrallaan. Kerroin kuinka havainnoin ympäröivää maailmaa ja miten koin erityisherkkyyden näkyvän ja tuntuvan minussa. Osa lainaajista pystyi samaistumaan minuun tai tunnistamaan läheisessään samoja piirteitä. Oli niitäkin, jotka halusivat kuulla lisätietoja, koska eivät aiemmin olleet kuulleet mitään erityisherkkyydestä.


Sain seuraavanlaista palautetta:
“Opin paljon erityisherkkyydestä ja ihmisten kohtaamista ennakkoluuloista.”
”Opin, mitä erityisherkkyys on.”
”Opin, mitä on olla erityisherkkä.”
”Erityisherkkä oli tärkein lukukokemukseni, koska aihe koskettaa itseäni.”
”Erityisherkkä antoi paljon uutta perspektiiviä elämään.”
”Opin, miten ihmiset kokevat identiteettiä koskevia asioita.”


Sain upeita kohtaamisia nuorten kanssa, mutta osallistujana tapasin “kirjahyllyllä” muita ainutlaatuisia persoonia, jotka olivat kokeneet kiusaamista ja vähättelyä, koska eivät olleet valtavirtaa. Ennakkoluulot johtuvat tietämättömyydestä. Koin, että sain tehdä maailmasta hieman parempaa. Suosittelen lämpimästi osallistumaan Elävä kirjasto - tapahtumaan, joko lainaajana tai kirjana.

Elävä kirjasto on Allianssi ry:n omistama tavaramerkki. Elävän kirjaston idea on pohjoismaisten nuorten kehittämä, ja sitä testattiin ensimmäisen kerran vuoden 2000 Roskilden festivaaleilla Tanskassa. Suomeen menetelmä tuli osana Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - nuorisokampanjaa vuonna 2006. Elävä kirjasto pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista.


Marja Kannisto


2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Oli mielenkiintoinen kokemus varmasti. Tällaisia eläviä kirjoja voisi olla useamminkin, ja loppuviimeksi mehän kaikki ollaan tällaisia:)

    VastaaPoista