28 maaliskuuta 2019

Kun pääsin Norjan prinsessan viereen istumaan

Yhdistyksen edustajia prinsessan seurassa.
Kuva: Satu Heinonen

Toiminnanjohtajan blogikirjoitus:
 

Norjan prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng kävivät Suomessa "Herkäksi syntynyt - meidän tarinamme" -kirjakiertueella. He esitelmöivät erityisherkkyydestä yleisötapahtumissa Helsingissä ja Turussa. HSP - Suomen erityisherkät ry:n toiminnanjohtajana sain olla mukana esittelemässä yhdistyksen toimintaa tilaisuuksien osallistujille ja kuulin luonnollisesti esitelmät molemmilla paikkakunnilla.


Olin lukenut Märtha Louisen ja Elisabeth Nordengin kirjan ja kirjoittanut lukukokemukseni pohjalta tekstin tähän blogiin. Vaikutuin ja vakuutuin kirjasta, ja odotukseni olivat korkealla. En pettynyt. Mutta olisin halunnut saada puhujilta vielä enemmän, koska siksi vakuuttavia he olivat ja puolitoistatuntinen oli liian lyhyt aika erityisherkkyyden monivivahteisempaan käsittelyyn.


Kuten kirjassa, Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng toivat esitelmissään esille omaa erityisherkkyyttään piirteineen, kokemuksineen ja itsetuntemusprosesseineen. Juuri tämä oman elämän kokemusasiantuntijuus oli vaikuttavinta heidän esitelmissään. Elisabeth kertoi kokemusesimerkkinä lentoasemien ärsyketulvan ja ylikuormittumisensa ja Märtha Louise ystäviensä kanssa olon, kun hänen on välillä päästävä ”pihalle”, kun ystävyyden nautintoa ja iloa tulee yliannoksina. Tällaiset esimerkit olivat mainioita, koska ainakin minut ne herättivät pohtimaan oman erityisherkkyyteni ylikuormitustilanteita.


Märtha Louisen ja Elisabeth Nordengin kirjan ja samoin esitelmien dialoginen rytmiikka loi minussa mielenkiintoisen samaistumispinnan vuorotellen molempiin. Kun Märtha Louise kertoi jotakin itsestään, ajattelin että ”juuri noin, tämäpä sopii minuun!”. Elämyshakuisuudessani hänen erittelynsä tuntui tutulta. Mutta kun hetken kuluttua Elisabeth kertoi jotakin voimaantumisestaan ja totaalisesta vetäytymisestä luontoon ja yksinäisyyteen koiransa (jota minulla ei kylläkään ole!) kanssa, oli sekin minulle kovin tuttua. Mutta tällaisia me erityisherkät olemme: toisaalta erilaisia ja kukin omanlaisia persoonia ja erityisherkkyyserityisiä, mutta silti meissä on niin paljon samaa ja yhdistävää. Yhdistävää voi olla, kuten Märtha Louise ja Elisabeth toivat esille, esimerkiksi itseen kohdistuvat korkeat odotukset, jopa kritiikki, tai omien ja toisten energioiden ja tunnetilojen tunnistaminen.


Lopussa tehtiin magneettiharjoitus. Magneetti kerää energioita, joita olemme saaneet päivän mittaan toisilta tai joita olemme luovuttaneet toisille. Turussa harjoitus toimi minulla mainiosti, mutta Helsingissä olin ylivirittynyt. Tällaisia pienimuotoisia harjoituksia olisi voinut olla enemmänkin. Ne olisivat keventäneet sinänsä perinteellistä esitelmäasetelmaa ja aktivoineet yleisöä. Harjoitteet voisivat olla näkyvämmin esillä kuin kaavamainen kysymysosio, varsinkin kun Turussa esitetyt kysymykset olivat osin vielä hieman hämmentäviä. Norjalaisilta kysyttiin muun muassa erityisherkkyyden yhteyttä paranoiaan tai ADHD:hen. Hyviä kysymyksiä, mutta eiväthän Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng ole näiden osalta asiantuntijoita eikä sitä voi heiltä vaatia.


Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng ovat kokeneita ja karismaattisia esiintyjiä. He ottavat niin sanotusti yleisönsä ,ja muodostuu tiheäenerginen tunnelma. Erityisherkkyyteen liittyvän tietämyksen kannalta on hyvin tärkeää se, että enemmän tai vähemmän julkisuudessa olevat ihmiset Suomessa, Norjassa tai missä tahansa tuovat esille omaa erityisherkkyyttään. Prinsessa Märtha Louise on rohkean tien kulkija ja meille muille erityisherkille voimaannuttavana esimerkki. Hänen ja Elisabeth Nordengin tapahtumista jää mieleenpainuvaksi muistoksi se, kun sain Turun tilaisuuden vapaaehtoistyöntekijöiden yhteiskuvassa istahtaa oikean prinsessan viereen. Kiitos tapahtuman tuottaja FreeFlowFactoryn Catarina Degermanille ja Minna Linkolalle, että sain olla mukana mainiossa yhteistyössä.

Hannu Sirkkilä
HSP - Suomen erityisherkät ry:n toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti