23 maaliskuuta 2023

Herkkyys, tunteet ja tarpeet


Jäsenen blogikirjoitus:

Herkkyys on välillä ollut minulle kivuliasta kokemusta elämästä, aistien ja tunteiden elämistä niin vahvasti, että sisäinen maailmani on ollut raskas ja voimakas. Sisälläni on ollut raastinrauta, josta tunteet ovat valuneet sisään. Näin vahva kokemus herätti silloin minussa toiveen, että olisinpa erilainen, ja lopulta torjuin tunteitani. Tunteideni kokemiselle ei ollut minulla mahdollisuutta olla olemassa.

Tunteiden salliminen on helpottanut oloa. Tunteeni ovat olemassa, ne ovat yhteys itseeni ja läheisiini.

Ihmisyyshän on kuitenkin tunteiden kokemista, ja ne elävät meissä omaa maailmaansa. Ne kertovat paljon myös inhimillisistä tarpeista. Pitkään jatkuessa haastava tilanne kuormittaa elämää ja tuo siihen stressiä, kun taas sen selvittäminen voi tuoda hyvinvointia tai aiempaa syvempää ymmärrystä itseä kohtaan. Tilanteen havaitseminen sitä arvottamatta ja vierittämättä vastuuta olosuhteiden tai toisten suuntaan on alku. Itsesyytökset ovat tällaisessa vaiheessa mahdollisia, mikä myös lisää painetta olla erilainen.

Itsensä kuuntelu on pysähtymistä sen kysymyksen äärelle, mitä itsessä tapahtuu. Raastinrautaa voi hieman siirtää etäämmälle, mikä avartaa omaa sisäistä maailmaa. Jos voisi olla sillä hetkellä itselle läsnä ja kuunnella mitä tunteet haluavat kertoa. 

Tunteiden taustalla ovat tyydyttymättömät ja tyydytetyt tarpeet. Tyydyttämättömät tarpeet herättävät epämiellyttäviä tunteita ja tyydyttyneet tarpeet puolestaan miellyttäviä tunteita, jopa helpotusta. Tunteiden ja tarpeiden tiedostaminen voi auttaa haastavassa ja kuormittavassa tilanteessa. Itsellesi tai läheisellesi voit esittää konkreettisen pyynnön, joka toisi helpotusta tilanteen purkamisessa kunnioittaen kuitenkin molempien rajoja ja tarpeita.

Toivon sinulle rohkeutta tunteiden löytämiseksi. Ne voivat olla karttana itsensä tuntemaan oppimisen polulla. 

‒ Teksti pohjautuu Nonviolent Communication- eli NVC-menetelmään. Se on rakentavan vuorovaikutuksen työkalu.

 Raila Tuuli

3 kommenttia:

  1. Tärkeästä aiheesta kirjoitit! Minua on viime aikoina auttanut maalaaminen. Maalaaminen auttaa minua tunnistamaan omia tunteitani ja seuraavaksi voin myös kirjoittaa niistä. Kun kohtaan tunteita niin kas kummaa ne saavat vapauden haihtua tai jos haluan niin jäädä luokseni.

    VastaaPoista
  2. Tunteet ovat mielenkiintoisia ja väliin haastavia. Ne tuovat kuitenkin myös elämää ja rikkautta päiviimme. Kuten herkkyyskin.

    VastaaPoista
  3. Luominen on hyvä väylä päästä kohti tunteita. Maalaaminen ja kirjoittaminen auttavat tunnistamaan tunteita ja myös helpottavat niiden kokemista. Ehkäpä epämääräisestä tunteesta kasvaakin taiteen myötä useampikin tunne koettavaksi. Luomisen iloa sinulle!

    VastaaPoista