06 heinäkuuta 2024

Näin olet rohkeasti oma itsesi


 

Viime aikoina olen jälleen kerran ollut tämän teeman äärellä; tuntenut, että minun pitäisi erityisherkkänä pyytää anteeksi sitä, millainen olen ja miten elämän koen. Kuulostaako tutulta?


Olen kuitenkin itse päättänyt jo ajat sitten, etten sitä enää tee. Liian monta vuotta elin anteeksipyydellen ja herkkyyttäni piilotellen. Tämä turhauttaa ja suututtaa. Nykyään haluan seistä rohkeasti herkkyyteni puolella - mutta ensin minun piti oivaltaa jotain.


Erityisherkkyys on nimittäin synnynnäinen ominaisuus, joka ei toimi tahdonalaisesti on/off-näppäimellä. En voi karaistua vähemmän tuntevaksi, irtipäästää murehtimisesta tai sammuttaa mielen kilpajuoksua.


Voin toki tehdä töitä itseni kanssa, kehittää ja oppia uusia toimintamalleja ja löytää työkaluja tilanteiden helpottamiseksi, kuten tunnetaidot. Minua saa myös lempeästi muistuttaa, jos
murehtiminen lähtee laukalle. Mutta täysin toiseksi ja vähemmän tuntevaksi ihmiseksi en voi muuttua. Herkkyys on ja pysyy.


Olen koko ikäni ollut valmis työskentelemään itseni kanssa ja niin olen myös tehnyt - monet terapiavuodet, psykologian opiskelu ja itseni muu kehittäminen ovat olleet tärkeänä apuna, jotta
olen sinut oman herkkyyteni kanssa.


Merkittävin muutos ja kehitys onkin tapahtunut juuri siinä, miten itse suhtaudun itseeni. Olen opetellut hyväksymään herkkyyteni ja kunnioittamaan sitä. Itselleni riitän näin - ja se on tärkeintä.


Sen sijaan, että keskittyisin koko ajan erityisherkän haasteisiin, olen opetellut voimavarakeskeistä ajattelua ja lähestymistapaa. Tätä toivoisin myös muilta. Voisimmeko nähdä herkän vahvuudet ja
kääntää huomiomme mieluummin niihin? Meissä on valtavasti upeita piirteitä, jotka kuuluvat siihen samaan pakettiin kuin ne hieman haastavammatkin.


Tässä muistutuksena niitä ihania piirteitä:


• rikas tunne-elämä
• rikas mielen maailma
• kyky uppoutua syvällisiin pohdintoihin
• luovuus ja kauneudentaju
• luotettavuus ja tarkkuus
• myötäelämisen taito
• toisten tarpeiden vaistoaminen
• empaattisuus
• vahva intuitio
• vahva ongelmanratkaisukyky

En enää lähde taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, vaan enemmin sanon: ota tai jätä - tällainen olen. Herkkä ja tunteva. Suurella sydämellä elävä. Joskus liikaa murehtiva. Aidosti minä.


Lempeästi haluan siis muistuttaa myös sinua, että ole rohkeasti oma erityisherkkä itsesi - älä piilota sitä tai anteeksipyytele. Löydä elämääsi ihmisiä, joille riität juuri sellaisena kuin olet, ja jotka
näkevät herkkyydessä kauneuden!


Näin olet rohkeasti oma herkkä itsesi:


1. Tutustu omaan erityisherkkyyteesi ja tunnista omat vahvuudet.
2. Keskitä huomiosi ja ajatuksesi näihin vahvuuksiin haasteiden sijaan.
3. Hyväksy herkkyytesi ja kunnioita sitä sekä tarpeitasi.
4. Lakkaa pyytämästä anteeksi ja piilottelemasta herkkyyttäsi.
5. Älä anna muiden väheksyä herkkyyttäsi, vaan ympäröi itsesi ihmisillä, jotka hyväksyvät
sinut.
6. Ole rohkeasti itsesi ja herkkyytesi puolella!


Annukka Vauhkonen

www.lempeampimina.fi@lempeampimina
 
Haluatko tehdä herkkyydestäsi vahvuuden? Lataa maksuton työkirja täältä:
www.lempeampimina.fi/erityisherkkyyden-tyokirja

Kuva: Emmi Kiesvaara1 kommentti: