29 tammikuuta 2019

Erityisherkkä konfliktitilanteessa

Jäsenen blogikirjoitus

Se tunne kun haluat pois tilanteesta, toivot että olisinpa ollut hiljaa tai että nyt kyllä aion sanoa asiasta. Konflikteja tulee olemaan elämässä aina, niiltä ei pysty välttymään. Kuitenkin niitä haluaa välttää ja suojata itseään. 

Itse olen valtavan väsynyt pienestäkin konfliktista, ja paha mieli täyttää aina koko rintakehäni. Ennen minulla oli myös tarvetta purkaa toisen käytöstä toisille ihmisille, koska ahdistuin konflikteista ja tarvitsin ymmärrystä osakseni, nykyään harvemmin. Tiedostamalla oman reaktioni olen saanut helpotusta tunteisiin, joita esiintyy konfliktitanteen jälkeen, ne eivät tunnu rinnassa enää.

Olen myös huomannut, että hyväksyvässä ilmapiirissä ei tilanne kärjisty. Kaikkien mielipiteille on tilaa ja ketään ei vähätellä. Jokaisella on oma puheenvuoro ja sen päälle ei puhuta.

Erityisherkille vuorovaikutustilanteissa skannaaminen on hyvin tuttua. Joskus unohdamme että seurassamme on myös muita skannaajia. Varjopuolena myös saattaa olla henkilöiden ylireagointi tai ylianalysointi. 

Lukiessani Murra tunnelukkosi kirjaa törmäsin myös tunnelukkoihin Ylikompensoija ja Antautuja, jotka mielestäni liittyvät itseeni ja lapsuuteeni. Monella meistä on lapsuuden haavoja jotka muokkaavat käytöstämme aikuisena. Useampi on varmasti vieraillut Kimmo Takasen tunnelukkosi.fi sivustolla ja lukenut hänen kirjansa. Aikaisemmat selvittämättömät konfliktit myös luo lisäjännitettä.

Läheisten kanssa on helppo olla isossakin ryhmässä, koska kaikki tuntevat minut ja tapani reagoida. Oman reaktion ymmärtäminen konfliktitilanteessa auttaa lievittämään tunnereaktiota konfliktitilanteen jälkeen. Itse koen tarvetta päästä yli nopeasti mielipahan tunteesta. 

Ihmistuntemus ja läheisten käyttäytymismallin tunteminen auttavat herkkää selviämään, jos ilmaisuissa ajaudutaan konfliktiin. Kokemuksista puhuminen tunnetasolla on myös auttanut, jotta konflikteja ei pääse syntymään. 


Tässä muutama reaktiomalli joita itse tunnistan käyttäneeni konfliktitilanteissa. 

- uhriutuminen

Koet, että ihan sama mitä sinä sanot, mikään ei auta asiaa. Päädyt tuijottelemaan alaspäin etkä halua kertoa mielipidettäsi, jos sitä ei kysytä.

- vetäytyminen

Vetäytyminen saattaa olla herkän tapa prosessoida tietoa tai tilannetta. Ylikuormittuneena tai hämmentyneenä ei saa aivan kiinni tilanteesta ja ottaa siihen aikalisän. Tällöin vastapuoli saattaa tulkita hiljaisuuden myöntymisen merkkinä.

- hyökkääminen

Saatat hyökätä sanallisesti, kärkkäillä kommenteilla, jos koet epäoikeudenmukaisuutta, sinua vähätellään tai päällesi puhutaan. Sinun mielipiteesi koetetaan tehdä näkymättömäksi, tai niin sen ainakin koet. Olet saattanut aistia jännitteitä ilmassa jo pidemmän aikaan.

Edellisessä blogikirjoituksessani Kohti ääretöntä ja sen yli, kirjoitin yksin matkustamisestani. Matkalla ajauduin konfliktiin ranskalaisen miehen kanssa, ihminen oli minulle vieras, jolloin reagoin vetäytymällä. 

-Krista Sundholm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti