07 tammikuuta 2019

Erityisherkkyys näkyy vaatekaapissani


Jäsenen blogikirjoitus:

Voiko erityisherkkyyttä nähdä päältä päin? Luulen, että ei. Jokin aikaa sitten luin jostain, että erityisherkillä olisi pehmeät, mutta sirot kasvonpiirteet. Tätäkään asiaa ei tiettävästi ole koskaan tutkittu tai todistettu.

Vaatteiden parissa työskentely ja oman erityisherkkyyden ymmärtäminen on tuonut omaan pukeutumiseeni uusia ulottuvuuksia ja oivalluksia. Osaisinko nyt helpommin ilmaista ja ilmentää itseäni, sitä mikä olen? Sitä, että olen herkkä?

Keskustelu vaatteista tai pukeutumisesta ei ole minusta ollenkaan turhaa tai turhamaista. Teemme erilaisia oletuksia muista ihmisistä vaatteiden ja ulkonäön perusteella, halusimme sitä tai emme. On ihanaa katsottavaa, kun ihminen tuntee olonsa hyväksi kantamissaan vaatteissa ja vieläpä näyttää omalta itseltään.

Teiniaikojen vaatekokoeiluista vaatekaappiini jäi perusväriksi musta – ajaton ja tyylikäs väri, johon voi yhdistellä mitä tahansa. Vaivihkaa viime vuosina olen uskaltanut ottaa mustan lisäksi käyttööni myös muita sävyjä: puuteria, laventelia ja hentoa vaaleansinistä. Kuoseista on tullut romanttisempia. Turha ”kovuus” on jäänyt pois.

Muistan hyvin ajan, jolloin aloin haalia kaikenlaista vaaleanpunaista ympärilleni. Silloin eteen tuli monta irtioton aikaa, ja tuli tunne, että nyt olisi hyvä keskittyä itseensä ja omaan hyvinvointiin. Taiteilija Kaija Juurikkala kertoi minulle ateljeessaan Mäntyharjulla, että vaaleanpunainen liittyisi kohdallani hellyyteen itseäni kohtaan. ”Että mihin se voi viedä, kun onkin hellä?”

Nautin mukavista ja selkeistä vaatteista ja asuista. Ei turhia naruja tai ”härpäkkeitä”, ei asioita, jotka häiritsisivät omaa silmää tai liikkumista. Erityisherkkyydestäni tietämätön, vaatteiden parissa vuosia työskennellyt nainen sanoi, että minulle sopivat herkät ja tyttömäiset asiat. Otin sen kohteliaisuutena. Koen, että tyttömäisyys edustaa kohdallani leikkisyyttä, pilkettä silmäkulmassa ja välittömyyttä. Ehkä se sopii enemmän kohdalleni kuin klassinen naisellisuus.

Tällä hetkellä lempiasuni on ollut laventelin sävyinen pehmeä neule, mustat pillifarkut ja mustat maiharit, joissa on painettuna erilaisia kukkakuvioita. Ostaessani kengät arvoin, ovatko ne minulle liian rajut. Sittemmin useampi ihminen on kommentoinut kenkiä positiiviseen sävyyn. Kengissä on asennetta. Ne jalassa tuntee olonsa sekä herkäksi, että rohkeaksi.

-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti