23 toukokuuta 2019

Mer än känslor

Blogginlägg av föreningens medlem/Jäsenen blogikirjoitus:


 
Små nyanser, små förändringar i den omgivande världen och allt kan plötsligt kännas annorlunda eller fjärran, stundvis även hotfullt och överväldigande. En upplevelse ute i naturen eller ett vackert musikstycke berör själen och stannar kvar.

Det är en rikedom att känna starkt samt att kunna glädjas över små enkla ting  som finns runtom oss i vår vardag, ifall att vi ger oss tid att lägga märke till dem.”Livet är inte en fotbollsplan att rusa fram över, livet är en trädgård  att  få sköta och vara rädd om ” -H.E. Fosdick

En högkänslig person har en förmåga att snappa upp stämningar och nyanser då människor möts, påverkas även ofta starkt och har förmågan att med inlevelse ta del av andras berättelser och upplevelser.

Empati och iver för att lösa problem, förmåga att se helheter i ett större perspektiv- vilka oerhört värdefulla egenskaper och resurser ifall att vi  lyckas använda dem i för oss lämpliga proportioner.

Att unna sej själv den tid det behövs för att återhämta sej och att skapa lugn och ro spelar en viktig roll i vardagen.

Tålamod, ödmjukhet och acceptans- gentemot oss själva och våra känslor, detta är en värdefull gåva vi kan ge oss själva varje dag. Att processa och bearbeta händelser och upplevelser på en djup nivå- smälta alla intryck, detta kräver sin tid och även energi.”Högkänsliga människor kan behöva full tystnad efter bara en lagom och bekant stimulans, som en vanlig arbetsdag” - Elaine Aron

Visst, överstimulans, trötthet och utmattning- välbekant för en högkänslig person. Hur hantera, hur gå vidare ?

Empati, viljan att hjälpa – visst kan det svårare då det handlar om våra egna känslor och om oss själva istället för omgivningen som vi så ofta har benägenhet att med stort engagemang rå om.Är det möjligt att sänka på kraven ifall att vi ställt dem väl högt ? 


Unna oss den tid vi behöver, kanske säga nej nästa gång vi blir tillfrågade- i själva verket handlar det  om att säga ja- till oss själva.

Mitt i en otrevlig händelse ; stanna upp, försök att inta rollen som åskådare för en stund. Hur ser du på dina känslor ur ett nytt perspektiv ? Våra känslor är ju faktiskt våra känslor och vi har inte fel i hur vi känner eller hur vi upplevt. 

Men vi är så mycket mer än våra känslor.  Våra känslor är en del av oss. Vilken fin tanke, vacker och samtidigt befriande.

Känslor, tankar och händelser, dessa kommer och går i livet såsom vågorna på vattnet. Mitt i stormen och i väntan på lugnet, kanske det bästa vi kan göra är att andas in och ta det lugnt. släppa taget för en stund. Stormen har sin tid, lugnet likaså.

Vi har alla vårt eget perspektiv på hur vi ser världen och upplever den. Men också möjlighet att välja, inta ett nytt perspektiv, iakta istället för att kanske anta och ta saker för givna.

Då vi bestämt  oss för att byta mobil eller överväger vilken modell vi skall ha på nya bilen- hur agerar vi egentligen ? -visst är vi fulla av nyfikenhet? måna om att få veta hur den fungerar på bästa möjliga sätt, vilka egenskaper gör just den så speciell ? studerar vi noggrant medföljande  bruksanvisning? högst sannolikt ja.

Är detta nåt vi kunde tänka på då det kommer till människorelationer, att med respekt och nyfikenhet förhålla oss till det faktum hur vi alla fungerar olika och har nåt som gör oss unika?

Inuti syns inte utåt och med en gång.

Det är med människor liksom paket med ömtåligt innehåll- hantera varsamt- handle with care.Marica Ryökäs


Fina tankar gällande högkänslighet:

https://thatgotmethinking.com/that-got-me-thinking/habits-and-traits-of-highly-sensitive-people/

The Park on Piano - Finding Neverland- Soundtrack version
Jan A.P Kaczmareck- bara för att njuta : )

  

(Påfågel: Pixabay)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti