15 helmikuuta 2022

Rakas, turvassa ja tuettu

Jäsenen blogikirjoitus:

 Erityisherkkä lapsi, osa 1. Erityisherkkä lapsi tarvitsee paljon keskustelua ja läheiset välit vanhempiinsa/vanhempaansa oppiakseen ymmärtämään itseään ja maailmaa.
 

Luin aikoinaan yhdestä kirjasta, että lapsen syntyminen tänne on kuin länsimainen ihminen menisi yhtäkkiä beduiinileiriin. Ja siinä mietittiin mitä se ihminen tarvitsee siellä beduiinileirissä. Hän tarvitsee yhteyshenkilön, joka kertoo, miten siellä eletään. Joka tietää ja osaa opastaa uutta tulokasta.


Opastaminen tapahtuu keskustelemalla ja mallioppimisella. Tulokas voi tuntea olonsa turvalliseksi, kun hänellä on opas joka tietää miten täällä selvitään. Erityisherkän lapsen tapauksessa opas auttaa lasta ymmärtämään itseään, omia tunteitaan ja tarpeitaan, samoin kuin toisia ihmisiä ja sitä miten maailma toimii. Hän oppii miten selvitään herkkyyksien kanssa. Hän oppii kommunikoimaan tunteistaan ja tarpeistaan ihmissuhteissa.


Herkän kanssa voi puhua syvällisesti pienestä lähtien. Jos lapsella on aistiherkkyyksiä yms., niin opas sanoo, että minä tiedän, miten noiden kanssa tullaan toimeen. Ja jos hän ei tiedä, niin hän ottaa selvää, tai vie lapsen jonkun muun luo, joka osaa auttaa. Tärkeää on joka tapauksessa se, että lapsella on tunne, että minun hankaluuksiini on ratkaisu, minun ei tarvitse olla hädissäni yksin tämän kanssa, vaan minulla on opas joka tietää ja johon voin luottaa. En kanna taakkoja yksin, ja asioihin on ratkaisu. Minulla on aikuinen, tai iso määrä aikuisia, joilla on tahtoa tosissaan löytää ne ratkaisut, ja olen turvassa niiden aikuisten vahvuudessa, voimassa, uskossa ja luottamuksessa.


Siellä beduiinileirissä se lapsi ottaa myös omaa kehoaan haltuunsa ja oppii uusia taitoja , jotka antavat lisää itseluottamusta siitä, että hän pärjää maailmassa ja osaa. Niinpä opas keskittyy järjestämään ympäristön pienelle tutkijalle turvalliseksi, sen sijaan että kieltäisi ja varoittaisi koko ajan. Ja pieni tutkija oppii luottamaan omaan kehoonsa ja taitoihinsa, ja tulee aktiiviseksi toimijaksi maailmassa ja yhteisösssään, omien täydellisen sopivien ominaisuuksien kanssa, jotka ovat juuri täydelliset siihen mitä hän on tullut tänne maan päälle tekemään.


Oppaana, hae myös itsellesi tukea, jos tarvitset sitä. Ja kohtele itseäsi samalla rakkaudella, myötätunnolla ja ymmärryksellä kuin lastasi.Susanna Sihto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti