28 toukokuuta 2024

Mietteitä Erityisherkkyyden ja nepsy-piirteiden erot ja yhteneväisyydet - etäkeskustelutilaisuudesta

 


Yhdistyksessä harjoittelijana olen voinut tehdä sukelluksen sisimpään ja antaa herkkyyteni tulla esiin näkyvämmäksi niin itselleni, mutta myös muille. Muutenkin opiskelu sellaisessa vaiheessa elämää, jolloin useimmat odottavat niitä asioita, jolloin saisi levätä ja olla rauhassa, on minulle ollut matka syvempään itsetuntemukseen ja innostukseen. Olen uusien voimavarojen etsinnässä ja ajattelen, että ne tulevat käyttööni, jotta voin jakaa siitä mitä osaan, ymmärrän ja joka kasvaa minussa ja samalla yhteisössäni. Pisara meressä, joka väreilee renkaita.

Keskusteleminen syvistä ja tärkeistä asioista on aina ollut läheistä minulle. Maailma on täynnä aiheita, mutta sellaisten äänten esiin tuominen, jotka jäävät kohinan alle, ovat nekin ääniä, joissa voisi olla muutoksen värähtely ja yhdistävä tekijä. Parhaimmillaan se muuttaa yhteiskuntaa ja mahdollistaa aitoja kohtaamisia. Sain harjoitteluni aiheeksi ohjata keskustelua, jossa puhuimme neuroepätyypillisyyden ja erityisherkkyyden yhteneväisyyksistä ja eroista. Meitä oli kokemustoimijoita sekä asiantuntija ja kävimme keskustelun etänä. Paikalla oli kuuntelijoita useita kymmeniä.

Verkossa järjestettävä keskustelu voi tuntua todellakin etäiseltä, mutta viimeisten vuosien aikana olen oppinut etämahdollisuuksien hyödyt: paikalla voi olla kuuntelijoita, jotka eivät ehkä tulisi fyysisesti paikan päälle. Lämpimän ilmapiirin luominen on täysin mahdollista, kun yhdessä keskitymme kuuntelemaan ja kuulemaan mitä toisella on kerrottavana.

Kiitos ADHD-liiton Katriinalle arvokkaasta osaamisesta ja selkeydestä siitä, millaisena liitto näkee heidän kokemustoimijoiden viestin. Kiitos Susannalle, joka kertoi ja sanoitti tätä viestiä todella hienosti ja avoimesti. Kiitos myös Seljalle, joka on tutkinut erityisherkkyyden teemaa ja teorioita omassa gradussaan ja toi tätä tietoa kaikkien kuultavaksi. Kiitos yhdistykselle, joka mahdollisti keskustelun ja aihepiirin. Mutta toivon, että tämä oli alku sellaiselle, minkä olisi hyvä jatkua.

Toivon siis lisää syvällisiä ja ajankohtaisia aiheita ja kohtaamisia tulevaisuudessakin. Kuuntelun merkitys ja puheen viesti on paluu ihmisyyden alkujuurille, jolloin oli vain puhe ja puhujan kuuntelu.
Nykyhetkessä digitalisaatio luo mahdollisuuksia tähän yhä enemmän, kun vain huolehdimme toisia kunnioittavasta ja turvallisesta sävystä. Tämä jos mikä yhdistää maailmaa.

Jarna
1 kommentti:

  1. Niin se on. Keskustelu luo mahdollisuuksia yhteyteen, ymmärtämisen ja toisen kunnioittamisen kautta.

    VastaaPoista