13 toukokuuta 2024

Kirjasuositus omaa herkkyyttään tutkivalle: Herkäksi Syntynyt
Kirjoittajat: Prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng 2017, Suomennos 2019: Ebba Erolin Kustantaja: Otava.

Miten minä sovin joukkoon tällaisena kuin olen, pohtivat Norjan prinsessa Märtha Louise ja hänen ammatillinen kollegansa Elisabeth Nordeng. Kirjassaan Herkäksi syntynyt he käyvät läpi elämäänsä lapsuudesta aikuisuuteen ja pohtivat erityisherkkyyttään. Märthan ja Elisabethin erityisherkkyyden piirteet eroavat toisistaan ja lukijana on helppo samaistua jommankumman kokemukseen tai luonnehditaan eri tilanteiden vaikutuksista. Kirjan alussa he tuovat esiin teoriaa erityisherkkyydestä ja tähdentävät, että erityisherkkyyttä on monenlaista. Kirjassa kerrotaan myös muiden julkisesti erityisherkiksi itseään luonnehtivien kokemuksia, jotka tuovat lisänäkökulmaa itsensä tutkiskeluun. Ehkä juuri näiden eroavaisuuksien vuoksi lukijan on helpompi ymmärtää omaa erityisherkkyyttään ja tuntea varmuutta omista kokemuksistaan ja saada niille selvennyksiä kirjan henkilöiden kokemuksien kautta.

Märtha luonnehtii itseään ekstrovertiksi ja Elisabeth introvertiksi. Kuitenkin molemmissa on huomattavissa samanlaista luonnehdintaa ja ajatusprosessia, hieman eri näkökulmista kokemuksen suhteen. Kirja etenee kronologisesti kohti aikuisuutta sisältäen itsensä hakemista, omien tunteiden ja herkkyyden tulkitsemista sekä merkittäviä elämänkäänteitä, kuten perhesuhteita, äitiyttä ja ammatillista itsensä hakua. Lukija voi samaistua aiheisiin sen mukaan, mikä itselle on tärkeää.

Kerronta on aitoa ja kuvaa suuria tunteita, niin iloa kuin surua tai vihaa. Se sisältää yksinpuhelua, pohtimista ja oppimiskokemuksia. Kerronta on myös mukaansatempaavaa ja jollakin tavalla hyvin henkilökohtaista. Märtha ja Elisabeth kertovat omasta elämästään vapaasti ja tuntuukin kuin saisi eturivin paikan seurata heidän kasvuaan kohti nykyistä tilaa, jossa he kokevat olevansa tyytyväisiä omaan tilanteeseensa sekä elämänvalintoihinsa.

Kirja tarjoaa konkreettisia harjoituksia oman herkkyyden tutkimiseen, rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Se tarjoaa myös näkökulmia oman herkkyyden valjastamiseen voimavaraksi. Siinä on myös paljon lähteitä ja lisäluettavaa aiheesta niin teoreettisesti kuin kokemusperäisesti. Suosittelen kirjaa iltalukemiseksi henkilölle, joka haluaa ymmärtää itseään ja saada vahvistusta omille kokemuksilleen. Kirjan monipuolisuus tarjoaa paljon pohdittavaa ja esimerkiksi minulle se antoi suuntaviittoja oman erityisherkkyyteni käyttämiseen vahvuutena ja osana elämää. On ihan ok, ettei täysin sovi joukkoon. Kunhan kokee riittävänsä juuri sellaisena kuin itse on.

Karoliina P-S


1 kommentti:

  1. Kirjoitus: Norjan prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng Suomessa "Herkäksi syntynyt - meidän tarinamme" -kirjakiertueella. https://www.rohkeastiherkka.fi/2019/03/kun-paasin-norjan-prinsessan-viereen.html

    VastaaPoista