17 joulukuuta 2018

Kiitollisuudesta


Puheenjohtajan blogikirjoitus:

Erityisherkän elämän yksi suurista iloista on kyky nauttia elämän pienistä ja suurista asioista. Moni herkkä rakastaa valokuvausta, maalaamista, kodin sisustamista, taidetta tai muita visuaalisesti kauniita asioita. Luonnossa kulkija huomaa pieniä yksityiskohtia, jotka saavat sydämessä aikaan lempeän laajenemisen tunteen ja silmäkulmaan jotakin kosteaa (eikä pelkästään tuulesta johtuvaa). Kameralla näitä yksityiskohtia: kasveja, kukkia, puita, pilviä, kiviä, eläimiä ym. on helppo tallentaa, mutta se erityinen, kosketus näkyy lopputuloksessa – siinä kuinka valo taittuu, tunnelma herää, erityiset yksityiskohdat muuttuvat eläviksi.

Merkitykselliset kokemukset voivat herätä yhtä lailla kauniista musiikista, pienistä äänistä tai vaikkapa ihmisäänen soljuvuudesta. Erityisherkkien joukosta löytyy intohimoisia musiikin harrastajia, ammattimuusikoita (tyylilajien laajalla kirjolla trubaduureista hevareihin) tai vaikkapa ASMR:n rakastajia (ja myös vihaajia). Pienillä asioilla on merkitystä ja äänet muuttavat tunne- ja olotilaa hetkessä.

Kyky nauttia kehollisuudesta seksuaalisuudessa ja liikunnassa voi tuoda ekstaasinomaisia kokemuksia: pintaan nousee ajatuksia, tunteita, muistoja jopa vuosikymmenten takaa. Kehossa virtaava elinvoima tuo esiin olemassa olemisen riemun monet, syvät tasot. Kyynel siinä voi taas nousta silmään. Kumppani tai ystävä voi vain ihmetellä, mitä nyt tapahtui, kun toinen onnesta vain itkee.

Kyky ja tarve kokea suurta sielullista yhteenkuuluvaisuutta rakastetun, perheen tai ystävien kanssa saa aikaan moniulotteisia muistoja. Toisaalta mikään vähempi ei ehkä riitä. Ja toisaalta tuo sydäntä pakahduttava laajenemisen tunne voi yllättää, kun kohtaa asiakkaan, tai jopa ventovieraan, joka koskettaa yllättäen sydämen salaisia sopukoita.


Kiitollisuus, joka lähtee kumppanista, perheestä, ystävistä ja rakkaista lemmikeistä voi saada laajemmat mittasuhteet, jotka koskettavat maailmaa yli rajojen. Ihmisrakkaus ja eläinrakkaus tuovat mukanaan usein laajemman auttamisen tarpeen (joka on suhteutettava omaan elämäntilanteeseen ja omiin voimavaroihin). Toisten auttaminen ja tunneyhteyden kokeminen muihin ovat yksi herkän elämän suurimpia kiitollisuuden ja onnellisuuden kokemuksen lähteitä.

Mistä asioista sinä olet kiitollinen tänään, huomenna, ensi viikolla, jouluna? Kiitollisuuden huomaaminen lisää kiitollisuutta. Haluaisitko kirjoittaa näitä asioita vaikka ylös iltaisin?

Tänään minä olen kiitollinen hyvistä ystävistä, jotka kannattelevat monin tavoin minulle merkityksellistä työtä, jota teen. Olen kiitollinen rakkaasta perheestäni. Olen myös kiitollinen tapaamisesta pitkäaikaisen asiakkaan kanssa, joka antoi minulle lahjaksi kuvassa näkyvän upean jouluisen kynttilälyhdyn asetelmineen. Siinä näkyvät hänen ajatuksensa, tunteensa ja energiansa parhaimmillaan – se antamisen ilo, josta hän kokee onnellisuutta.

Kiitollisena myös sinusta, lukijani

Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti