31 joulukuuta 2018

Oman itsen etsintää

Jäsenen blogikirjoitus:

Vuoden vaihtuessa on tapana miettiä kulunutta vuotta ja asettaa tavoitteita tulevalle vuodelle. Se on luonnollista tässä taitekohdassa. Olen totta kai päättänyt liikkua enemmän. Uimahallikortti onkin jo hankittuna. Ajattelin myös käydä enemmän kulttuuritapahtumissa. Sitäkin varten olen ostanut jo lippuja ja museokortin hankinta on harkinnassa. 

Huomaan tällä kertaa ajattelevani asiaa kuitenkin hieman eri näkökulmasta - erityisherkkyydestä käsin. Mietin tätä omaa elämääni. Olen kauan kätkenyt oman herkkyyteni muiden odotusten tai omien oletusteni mukaan siitä, miten minun tulee elää ja olla.

Ihminen on kokonaisuus, jonka identiteetti koostuu monista rooleista. Itsellänikin niitä on monia. Osa tulee perheen ja ystävien mukana. Olen äiti lapsilleni ja tytär äidilleni, sisar veljelleni sekä ystävä ystävilleni. Toisenlaiset roolit tulevat myös siitä, että olen eronnut lasteni isästä. Hänellä on uusi vaimo ja lapsillani sisarpuolia. Myös työ tuo elämääni erilaisia puolia. Olen erityisherkkänä ehkä liiankin tunnollinen tai velvollisuudentuntoinen ja tavallaan pelkään virheitä. Olen työkaveri työtovereilleni. Toisille läheisempi kuin toisille. Listaa voisi vielä jatkaa, mutta tässä olennaisimmat.

Eri roolit vaikuttavat myös käyttäytymiseen ja tuovat tullessaan erilaisia tunteita. Tunteet saattavat olla myös ristikkäisiä. Kotona ja perheessä voi olla suuria ilonaiheita ja työssä huolia tai päinvastoin. Se rasittaa erityisherkkää luonnetta ja vaikuttaa jaksamiseen.

Olen viime aikoina vetäytynyt kuoreeni. Pahoittelut siitä. Olen vältellyt tapaamisia, koska en ole päivän aikana jaksanut olla monessa roolissa. Olen hoitanut kyllä normaalirutiinit kuten työn ja yhteydet läheisiin. Olen hieman ihmetellyt, miksi näin.


Ajattelin, että ensi vuonna olisi aika ottaa selvää, kuka minä olen itselleni. Se herkkä sisin joka värisee muiden ihmisten energioista haluaa tulla esiin omana itsenään. Ei vain eri rooleissa eri tilanteissa.-Marjatta

2 kommenttia:

  1. Kohti tavoitteita! Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista