31 elokuuta 2018

Herkkä ja vahvaJäsenen blogikirjoitus:

HAAVE: Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä. Siinä on haavetta kylliksi yhdelle elämälle!

(Tommy Tabermann: Maa: runoja matkalle epätoivon tuolle puolen, 1987)
Tämä Tommy Tabermannin runo on yksi lempirunojani. Miten joku toinen on osannutkin kirjoittaa noin lyhyesti sen, mitä minä tunnen ja pohdin eniten. Kuinka toinenkin ihminen tuntee tarpeen olla vahva ja selviytyä, mutta kadottamatta herkkyyttään.

Tunneherkkyys on upea piirre. Koskaan ei tule tylsää hetkeä. Kaikki tunteet ovat voimakkaita tai ainakin hyvin huomattavia. Voin liikuttua kyyneliin kauniista auringonlaskusta, kirkkaasta tähtitaivaasta tai kun kiitän ystävääni ihanasta illasta. Joskus liikuttuminen nolottaa. Silloin yritän niellä kyyneleeni, että saisin edes asiani kerrottua. Joskus itkuherkkyys ihan alkaa naurattaa. Esimerkiksi silloin kun yritän lukea lapseni tekemää äitienpäiväkorttia ääneen, eikä nyyhkytyksen seasta kukaan saa sanoista mitään selvää. Silloin on ihanaa olla herkkis ja maailma tuntuu olevan kohdillaan.

Mutta silloin kun minua alkaa pelottaa ja surettaa, tunteiden voimakkuus voi joskus olla musertava. Silloin tuntuu siltä, että miten kukaan voi nauttia olostaan, koska maailmassa on niin paljon kärsimystä. Ja ajatus siitä, että miten kukaan muu ei huomaa tätä?

Ymmärrän miksi joskus ihmisen on kehitettävä paksu suojakilpi itselleen, ettei katkeruus ja ahdistus ala masentaa liikaa. Itsekin olen monesti sellaisen kilven halunnut. Mutta ehkä onnekseni en ole siinä onnistunut ja nyt harjoittelen olemaan sekä herkkä että vahva. Yritän hyväksyä sen, että tunnen esimerkiksi pelon voimakkaammin kuin joku toinen, mutta minun ei silti tarvitse juuttua pelon tuomiin tarinoihin. Ja kaikki tunteet ovat tarpeellisia ja hyväksyttäviä.

Minä haaveilen siitä, että onnistun säilyttämään herkkyyteni, ja silti pystyn elämään vahvana, rohkeana ja määrätietoisena. Tästä haaveilee varmasti moni muukin erityisherkkä ja vähemmän herkkäkin.
Tehy-lehden artikkeli (1/2017) sai minut kohtaamaan herkkyyteni ja tuon artikkelin lehtiotsikosta on tullut yksi voimalauseeni: Herkkä, sinä olet vahva!
Artikkelin pääset lukemaan alla olevasta osoitteesta:
HERKKÄ SINÄ OLET VAHVA!

Reetta
Heinäkuussa 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti