31 elokuuta 2018

Sanan voima


Jäsenen blogikirjoitus:

Sanan voima

Miksi se nyt noin sanoi? Mietin sitä edestakaisin. Sanoi pahasti. Tarkoittiko vai sanoiko vahingossa? Oliko se minulle tarkoitettu vai heijastiko sanojansa mielialoja? Kysymyksiä risteilee mielessäni, enkä saa niiltä rauhaa. Ne palaavat aina uudelleen päivän mittaan ja seuraavinakin päivinä. Kun levähdän, ne tulevat heti mieleeni. On erityisherkän elämä taas kurjaa.

Kun minulle on sanottu pahasti, olen usein ensin mykistynyt ja sitten vetäytynyt kuoreeni. Siellä olen miettinyt, että mitä ja miksi. Helpottavaa on aina ollut kirjoittaa, sanoittaa kirjoittamalla kokemaansa. Kun löytää sanat ensin tapahtumille, sitten tunteilleen, ne alkavat laimistua. Samalla alkaa ymmärtää paremmin koko tilannetta. Pääsee eteenpäin.

Joskus on tullut sanottua sanoja, jotka loukkaavat toista. Yleensä vahingossa. Ja siinä pahoittuu omakin mieli, kun asian huomaa. Sitä jää miettimään mitä ja miten nyt voi tilanteen korjata. Sama prosessi lähtee käyntiin, kuin jos on itse ollut sanomisen kohteena.

Sanottua ei saa sanomattomaksi, mutta siitä voi puhua. Yllättäen voi ilmetä, että ei loukannutkaan ketään. Ja jos loukkasi, niin sai sen anteeksi. Jotakin hyvää tapahtui, liikahtelua tunteissa ja elämä jatkui.

Mietin, että sanan voima on kyllä suuri, ihan jokaiselle. Millaisia sanoja sanomme, miten ne sanomme, sanommeko vai jätämmekö sanomatta? Herkälle sanat ja miten ne sanotaan, ovat merkittäviä, voivat olla täynnä merkityksiä ja sisältöjä.
Pienet sanat ovat oikeastaan aina myös suurten merkitysten sanoja. Miten äiti puhuu lapselle, miten ystävä toiselle, ihminen toiselle. Elämä muuttuu, seuraa hyvää tai seuraa huonoa.

- Kun se opettaja sanoi kerran että: 'Älä laula, auo vain suutasi, mutta älä päästä ääntä'. Miten se vei lauluhalut vuosikymmeniksi. Tai kun toinen opettaja oli sanonut että: 'Sinä se osaat piirtää..' Ja oppilaasta tuli isona taidemaalari, joka nautti elämästään piirtämisen ja värien maailmassa.

Älä jätä sanomatta, kun on sanomisen aika. Jos voit, sano mieluummin hyvää. Jos et voi, älä sano mitään, ehkä ainakin mieti ensin.

Merja Korpisaari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti